juliaiafrika.blogg.se

- följ mina upplevelser som volontär i Ghana!

Jultomte-syndromet

Kategori: Donationer, Kulturkrock, Tankar, Volontär

Innan jag kom ned hit trodde jag att det skulle vara helt annorlunda att vara volontär. Jag trodde att barnen skulle uppskatta att jag var där och att det räckte. Men jag har insett allt mer att vi volontärer är som jultomtar för alla här nere. I våra försök att ge barnen en lite roligare vardag så har vi skapat förväntningar om att alla volontärer lämnar massa saker. Jag kom inte hit för att lämna prylar och pengar. Jag kom för att ge stöd och någon som lyssnar. Jag använde alla mina sparpengar för att åka hit, så det finns inget utrymme för att köpa massa saker. Jag tycker inte om att de redan innan jag ens ger mig iväg säger att jag vill ha klädesplagg eller olika saken. En flicka pekade hejvilt på alla mina saker och sa att hon ville ha dem, tror inge ens att hon visste vad hälften var för något. 
Jag vill inte ge bara för att det förväntas av mig, jag vill inte fortsätta med detta jultomte-syndromet. Jag vill ge för att jag vill och för att jag vet att saken eller maten behövs. Tänk att det kommer ungefär 20 volontärer per halvår och om alla lämnar saker, det blir ganska mycket i längden. Jag har märkt att de saker som barnen får är kul i en dag sedan ligger de förstörda på golvet, detta gäller för båda barnhemmen jag har varit på. Det bästa att ge är mat för det är något som de verkligen behöver. Leksaker och kläder tas inte hand om på ett bra sett och blir snabbt förstörda. Det finns inget som är heligt för dessa barn och de är inte försiktiga med de saker som de får, där av min motvilja till att ge leksaker m.m 
Jag trodde att barnen skulle tycka att det är kul att ha volontärer här men vi är bara en i mängden av jultomtar. Så om ni ska ut och volontärjobba så är mitt tips ge inte massa saker och känn inte dåligt samvete för det. Barnen saknar inte leksaker och materialistiska prylar de har bra fantasi och kan leka med det mesta. Sedan om ledningen för barnhemmet ber er om pengar så var starka, ställ många frågor så att ni är säkra på att det som de ber er om verkligen är relevant. Det betyder inte att ni är snåla genom att ställa frågor och vara lite betänksamma över vad de ber er om. Många volontärer är unga och har svårt att säga nej även fast de vill det. Människorna i Ghana pratar mycket och det kan ibland vara svårt att få en syl i vädret eller säga emot. Det viktigaste att komma ihåg är att ni är där för att hjälpa barnen, finnas där som stöd och vara en extra hand och inte vara en pengaautomat. 
 

KOMMENTARER:

  • Ylva säger:
    2014-06-17 | 04:29:07
    Bloggadress: http://ylvainkorea.se/

    Jasså, tråkigt att det är så. Hade alltid bilden av att barnen blev överlyckliga och tacksamma så fort de fick en liten blyerts, men det kanske är på andra platser i Afrika. Tycker du gör helt rätt i att stå emot, du är ju där för andra anledningar som du säger.

    I Fiji fick jag köpa ut sprit på flygplatsen till det hostel jag skulle bo på, fastän jag aldrig träffat människorna. Jag fick pengar för det sedan, men hon som hade beställt var att vaktmästaren tog hennes sprit så blev en dispyt. Men hon betalade mig och de fick lösa problemet. Tycker det dock är konstigt att be någon om tjänster.

    Är så stolt över dig att du vuxit så star, ja ge inte pengar till ledningen! Vet hur lätt det är att vara snäll men stå på dig. Det är ju svårt att veta var pengarna går även fast de säger en sak. Klart man ska ha tillit men där vet man ju inte, du ska inte bli utnyttjad utan spar det du har <3. Kramar

Kommentera inlägget här: