juliaiafrika.blogg.se

- följ mina upplevelser som volontär i Ghana!

Jag och maten

Kategori: Allmänt

Matebhar i Ghana ar sa annorlunda den mat vi har i Sverige. Det anvands inga mjolkprodukter och man anvander mycket olja i matlagningen. Matkulturen bestar av mycket grytor och soppor som kombineras med olika risrratter, pasta eller lokala ravaror som yam, casava eller bananer. forutom att maten ar valdigt oljerik sa ar portionerna gigantiska, det ar oftast svart att ata upp allt.
 
Jag som ar vegetarian har det lite svart ibland med maten for begreppet vetetarian existerar inte har. Sa jag ater mycket agg, nastan varje dag. Jag fatt luckra lite pa mina principer och ata grytor med kott eller fisk i for att det inte finns nagon gronsaksbuljong, sedan har jag aven i viss pillat bort kottet for att det gar inte att vara sa petig har. Det finns dock manga goda bonratter som jag gillar, en heter red/red.
 
Men agg ar min storsta matgladje har, det kan varieras till oandlighet.Till frukost far vi ibland eggbred, det ar omelett med paprika och lok som lags i en toast. 
 
 
Lunchen bestar ofta av frukt sa som ananas, banan, mango, apple. Men om jag ar ute pa vift blir det garna fried rice med stek agg och en liten kalsallad pa toppen och dressing. Tror aven att de haller pa lite ketchup. Sa gott! Till middag blir det olika grytor, stews, med ris eller pasta. Min favorit heter palava och ar en gryta med kontomire. Smakar lite som spenat. 
 
 
Den ghanianska matkulturen ar smakrik och spicy, de anvander garna ingefara och vitlok som bas i sina grytor.De heller garna pa lite extra het tomatsas pa all mat som man koper ute pa gatorna. Det finns sma gatukok pa varje horn, sa vill man ata billigt ar det dit man ska ga. Fried rice med stekt agg kostar 3 cedi skulle tro att det ar ungefar 10 svenska kronor.
 
Jag saknar enkel mat och frascha sallader for det far jag inte ata har. Det ar for mycket bakterier och kemikalier som inte gar att tvatta bort. Saken ar den att det finns bakterier i vattnet med som vi vasterlanningar inte tal sa tvatta gronsakerna hjalper inte.
 
Andra saker som jag saknar ar en typisk svenska frukost med fil, flingor, farska bar, kokt agg, juice, rostat brod med ost, olika marmelader och till min egen forvaning en kopp kaffe. Dricker nastan aldrig kaffe. Mjolkprodukter ar nagot overlag som jag saknar for att de alltid var med pa ett eller annat satt i min matlagning hemma, genom kalla saser, gratinering med ost, graddsas m.m.
 
Kanner mig extra sugen pa paskmat just nu och midsommarmaten som jag kommer missa. Far kora pa en sillunch och missommarstang i september nar jag kommer hem.