juliaiafrika.blogg.se

- följ mina upplevelser som volontär i Ghana!

På min gata i byn finns det en ...

Kategori: Ghana, Kulturkrock, Södra Ghana, Tankar, Tillbakablick, Volontär

Där bor det massor av människor och djur. Det springer runt getter, får och höns överallt. Det är som att vara omringad av en bondgård vart man än går, jag tycker att det är lite mysigt. De som låter mest är hönsen, det är ett himla kacklande och galande hela tiden. Många bilder på min kamera är just på hönsen för de är runt mina fötter i tid och otid. Jag borde starta hashtaggen #thesecretlifeofchickens för det uppkommer så många roliga situationer när man får följa dem så här nära. Just nu pågår det någon slags dispyt utanför, det kluckas och gals omvart annat. Jag undrar vad de egentligen säger till varandra? Ovanpå allt detta kommer det ljud från getter och mammakära killingar.

 
Byn som jag bor i heter Goma Tarkwa och ligger 30-40 min från den större staden Swedru. Jag har fått höra att det bor ungefär 5000 människor här. Jag tycker att byn är mysig och människorna är snälla, men jag har tröttnat lite på alla barn som skriker obroni efter mig hela tiden. Det går en väg genom hela byn och längs med denna finns det små affärer med det nödvändigaste, så om vi vill ha något speciellt får vi åka till Swedru. Det finns inte affärer på samma sätt som i Sverige här utan man hittat det mesta man behöver i små shops och på marknader, eller från fönstret i en tro-tro. Det går runt försäljer med sina varor på huvudet och säljer så det gäller att vara snabb, ingen betänketid här inte. Jag brukar mest köpa snask så som bananchips och kakor från bilfönstret.
 

Det finns väldigt få trafikskyltar och vägskyltar här så om man ska köra någonstans och inte känner till området blir det svårt. Det finns även inget system med gatuadresser för infrastrukturen är inte uppbyggd det sättet. Så om man vill ha post får man skaffa sig en post-box. Det är lätt att gå vilse, det gäller att veta vägen för det finns inga stadskartor eller något liknande.
 
 
Alla byar som jag har varit i ser för mig likadana ut. De små butikerna har samma utformning och husen ser ungefär lika nergångna ut. Jag har inbland svårt att fatta att människor kan bo så här. Det ser ut som om taket ska ramla av på vissa hus, och väggarna börjar krackelera för att de är gjorda av någon form av lera. Det är svårt att bygga hus här för regnsäsongen. Vattnet spolar bort så mycket där det drar fram och detta påverkar såklart husen. Många väggar är skadade för att vattnet inte kan ledas undan på ett bra sett. Sedan finns det också många påbörjade byggprojekt som aldrig blev klara för att pengarna tog slut, så är det överallt vad jag kan se. Hela Ghana ser ut som ett plockepinn med ofärdiga byggnader och förfallna hus. Det är ingen som bryr sig eller har pengarna för att fixa det. Det är tråkigt tycker jag.
 
 
Sedan kommer vi till det som jag jag tycker minst om och det är skräphanteringen. Allt kastas rakt ut i naturen även aluminiumburkar och hårdplast eller så bränns det upp. Det finns inget långsiktigt tänk för hur miljön ska hanteras, de vill bara bli av med skräpet för stunden och tänker inte på vilka effekter det har på framtiden. Det mesta slängs i rännstenen. Här i byn är det ganska rent men i Accra ligger det skräp i stora högar överallt, det stinker mycket. Så jag tycker bättre om att vara på landet än i stan.
 
Så detta är alltså min gata i stan. Liten men så mycket bättre än många  alla andra större gator.
 
Jag var i Goma Tarkwa, Södra Ghana 7 maj-25 juni, 2014

KOMMENTARER:

 • Jessica säger:
  2014-11-21 | 11:21:23
  Bloggadress: http://jesspessi.blogg.se

  Vilka bilder! wow :)

  Svar: Kul att du gillar mina bilder. Det är så kul nu att titta tillbaka och minnas alla fina stunder.
  Julia Holmblad

 • Daniella 🌙 säger:
  2014-11-21 | 11:28:41
  Bloggadress: http://daniellachanelle.se/

  vilken intressant blogg!

  Svar: Tack så mycket! Det värmer i hjärtat.
  Julia Holmblad

 • Lifejj - livet i ett distansförhållande säger:
  2014-11-21 | 13:37:06
  Bloggadress: http://lifejj.blogg.se

  Så roligt att vara volontärarbetare i Ghana! Det verkar vara extremt fattigt där och mitt hjärta lider verkligen av det du skriver om miljöproblemen, hur människorna bor osv. Jag var nyligen i Algeriet i tre månader, ett land i Afrika fast då i Nordafrika. Där var det också problem med att folk kastade saker direkt på gatorna, men det fanns ju system med att någon hämtade upp soporna varje dag (från gatorna) så det var nog lite bättre i Algeriet än just i Ghana. De hade även väldigt bra vägskyltar och folk bodde hyfsat "normalt" där osv. En dag vill jag också besöka något Ghana-liknande land, haha, för att skaffa mig mer kunskap om världen. Du är en lyckost!

  Svar: Ja Ghana kommer alltid att ha en stor plats i mitt hjärta. Ta chansen att åk om du har möjligheten. Volontärjobb för dig närmare lokalbefolkningen och du får en större inblick i hur människorna lever. Jag har verkligen lärt mig massor och värderar mina nya insikter. Genom att åka så fick jag möjligheten att förändra både mitt liv och barnens. Detta har varit mitt livs resa. Lycka till med allt och åk ut och upptäck världen!
  Julia Holmblad

 • Robex Lundgren säger:
  2014-11-21 | 16:46:00
  Bloggadress: http://ghgumman.blogg.se/

  finna bilder

  Svar: Tack så mycket! Fint att du gillar bilderna.
  Julia Holmblad

 • Emelie Ekman Lindqvist säger:
  2014-11-21 | 18:55:13
  Bloggadress: http://emeliece.blogg.se

  Fantastiska bilder!! Har planer på att åka till Afrika när jag är klar med USA och jobba som volontär också. Ha en fantastisk helg :)

  Svar: Åh vad roligt! Hör gärna av dig om du funderar på Ghana så kan jag bidra så gott jag kan med tips. Ha en fin helg du med!
  Julia Holmblad

 • Rebecka säger:
  2014-11-21 | 19:26:06
  Bloggadress: http://thestylepalette.blogg.se/

  Vilka fina bilder! Jag var med om en liknande resa till Kenya för en månad sen med volontärarbete på en skola, man ångrar verkligen inte sånna resor, den bästa resan jag har gjort hittils! Hur länge ska du volontärarbeta där? :)

  Svar: Afrika är en fantastisk del av världen trots alla svårigheter de får stå ut med. Kul att höra att du med jobbat som volontär, fantastiskt bra med din insats! Sådana som du behövs. Jag var i Ghana mellan mars och september i år, så är tyvärr hemma igen. Jag tänker på barnen varje dag och funderar redan på när jag kan åka tillbaka igen.
  Julia Holmblad

 • Thea säger:
  2014-11-21 | 20:06:14
  Bloggadress: http://theasspace.blogg.se

  Vilken fantastisk insats du gör!

  Svar: Tack! Vad glad jag blir. Det värmer verkligen i hjärtat.
  Julia Holmblad

 • Thea säger:
  2014-11-21 | 21:57:24
  Bloggadress: http://minafoton.blo.gg

  Låter som en riktigt spännande upplevelse. Hur länge ska du vara där?
  Kolla gärna in på min blogg med bilder på allt från hästar och resor till kakor! :)


  Svar: Jag var i Ghana från Mars till September i år så jag har varit hemma i någon månad nu. Men mina tankar är alltid på barnen. Jag hade så dåligt med internet uppe i Norra Ghana så jag postar mycket av bilderna där ifrån nu. Ja det har varit mitt livs resa <3
  Julia Holmblad

 • Robex Lundgren säger:
  2014-11-21 | 23:25:20
  Bloggadress: http://ghgumman.blogg.se/

  finna bilder

 • Emelie Ekman Lindqvist säger:
  2014-11-22 | 01:37:09
  Bloggadress: http://emeliece.blogg.se

  Sv. Tack så jätte mycket! Det ska jag absolut göra :) kram

 • Annster säger:
  2014-11-22 | 04:30:17
  Bloggadress: http://annster.se

  Fina bilder :)

  Svar: Tack! Vad glad jag blir. :)
  Julia Holmblad

 • Olivia säger:
  2014-11-22 | 12:00:13
  Bloggadress: http://alwaysalright.blogg.se

  Fina bilder!

  Svar: Blir glad att du gillar dem. :)
  Julia Holmblad

 • ∞NORA∞ säger:
  2014-11-22 | 18:42:15
  Bloggadress: http://noraslifeee.blogg.se

  Åh, du har en super fin blogg! <3

  Svar: Tack så mycket! :D
  Julia Holmblad

 • Emma Grann Fotografi säger:
  2014-11-24 | 12:27:15
  Bloggadress: http://emmagrannfotografi.se/

  Åh vilken resa!!

Kommentera inlägget här: